Het begon allemaal voor de GBA met Tony Hawk's Pro Skater 2. Sommigen vragen zich misschien af waarom het eerste deeltje Tony Hawk's Pro Skater 2 heet. Dat komt omdat deze game het eerste deel was voor de GBA, maar het tweede deel voor de andere consoles. Nog geen jaartje later kwam er al een vervolg op Pro Skater 2. Dit keer was het niet zo’n groot succes, dat is te danken aan de te korte tijd tussen de twee spellen. Daarna volgden er nog twee delen die niet veel verschil hadden met alle andere Hawk games.
We begonnen ons trouwens al wat te vervelen aan de naam Tony Hawk 4. Elke keer kwamen de makers opnieuw met dezelfde naam, maar dan met een ander cijfertje erachter. Goed dus dat er een keer een andere naam gekozen werd.
Story mode
De story mode is iets helemaal nieuw voor de skategames. Naast de gewone arcade mode hangt er nu ook een verhaaltje rond Underground. Als je je GBA net aangeschakeld hebt, zit je al midden in een conversatie met jezelf en Bennie. Na wat tekst te hebben weggedrukt mag je al meteen je naam gaan kiezen. Wie dacht dat je dit keer Hawk himself of een andere skater ging zijn, heeft het mis. Je mag je eigen boarder gaan ontwerpen. Je kan bijvoorbeeld je skater een baard geven, of een andere broek en een roze shirt. Zo kan je dus jezelf gaan schetsen in een game. Ik wou mezelf gaan schetsen in de game en gaf mijn skater de naam ‘Sander’. Eigenlijk is het me heel goed gelukt om mezelf in het spel te gooien. Mijn virtueel personage heeft bijna dezelfde leeftijd als ik, 14 jaar. Nadat je wat uitleg hebt gekregen van je vriend Bennie, is het aan jou de beurt om op je board te staan. In het begin kan je bijna niks, enkel een shove it en nog wat andere tricks. Bennie raad je aan om eerst je rail mogelijkheden wat op te krikken. Nadat je dat gedaan hebt, geeft hij je nog wat raad en vertrekt hij. Dan beginnen je missies.
Als je wat verder in het park gaat zul je wel merken dat je niet overal mag skaten. Daarvoor moet je eerst een opdracht doen. Je zoekt gewoon iemand dat dicht bij dat deel van het park staat en je krijgt een opdrachtje. Soms moet je heel het park door skaten om stukken van een meisje haar pop terug te zoeken. Maar je moet ook vette combo’s uitvoeren of een lekker brede gap doen. Ook de goede oude horse mode komt vaak voor in je missies. Of wat dacht je van een race in een winkelkarretje? Jackass heeft duidelijk voor wat inspiratie gezorgd bij Activision. Soms moet je op een pro skater wat indruk maken en je beste tricks gaan showen. Zo maak je jouw bezit van alle tien de skateparken.
Wat je altijd al kon bijhouden zijn je eigen stats. In het begin zijn die niet al te goed en moet je dus beginnen trainen. Door bijvoorbeeld veel gaptricks in één combo te doen gaan je capaciteiten wat omhoog en krijg je nieuwe tricks.
Geld
Geld speelt dit keer ook een rol in je carrière. Met sommige opdrachten verdien je wel eens een dollartje. Daarmee kun je in de shop wat gave spullen kopen zoals: een energiedrankje, snoep, helmen en nog andere gadgets. Gelukkig zijn die energiedrankjes, snoep, helmen en nog andere protectgear. Dit keer heb je een healthmetertje en een protectivemeter. Als die leeg zijn en je valt, dan vlieg je terug naar het beginpunt van het park. Heel vervelend als je net bezig bent met een missie… Zelfs al heb je niet veel geld, toch kun je wat kopen. Tussen alle nieuwe spullen liggen vaak ook tweedehands koopjes. Iets wat niet te koop is maar wel altijd beschikbaar zijn nieuwe kleren! Dit keer kan je wanneer je ook maar wil een andere shirt, broek of schoenen aantrekken. Zo blijf je hip, in de mode en zorg je voor wat afwisseling.
Als je wat verder gaat rondsnuffelen in je lokale gameshop kan je heel wat decks aantreffen. Helemaal nieuw is de mogelijkheid om je eigen board zomaar wat bij te spuiten. Je graffitibus mag dan wel niet al te nauwkeurig spuiten, toch kun je een persoonlijke tint geven aan je deck.
Arcademode
Arcademode kent iedereen die wel eens een Hawk game heeft gespeeld. In de andere Hawk games kon je alleen maar deze mode spelen. Leuk van de makers dat ze ook dit keer hier aandacht aan hebben besteed. Er zijn wel wat verschillen met de arcademode van vroeger. Levels verdien je niet door highscores, combo’s en andere goals, maar wel door de storymode. Als je in de storymode alle missies in een level hebt volbracht, zul je een nieuwe pro skater hebben en een nieuw level.
Free skate
Met Free skate heb je geen missie’s en geen tijdlimiet, niets. Alleen jij, je board en een boel skatetoestellen. Deze mode kan ideaal zijn om je stats wat bij te werken of om nieuwe tricks te gaan proberen. Verder is er eigenlijk niets aan deze mode, je gebruikt hem dan ook niet te veel.
Multiplayer
Je kunt kiezen tussen twee multiplayers, hotseat games of de gewone klassieke multiplayer met twee GBA’s. Ik heb alleen de hotseat mode gespeeld. Met de hotseat mode kun je multiplayer spelen op één GBA. Je moet elk om beurt een vette combo maken en zo proberen boven de score van je tegenstander te klimmen. In de klassieke multiplayer kun je horse en een wedstrijdje highscores halen. De multiplayer werd aangepast en is nu ook stukken beter dan dat het al was.
Offboard
Van je board gaan is eigenlijk één van de leukste nieuwe opties in de game. Je kan tijdens een combo van je plankje gaan om een aanloopje te nemen, terug vlug op je board gaan staan en een grindtrick te doen. Deze mogelijkheid kan van pas komen als je ergens wil naartoe gaan. Tuurlijk kan dit met je board maar als je nog geen toestemming hebt om door een bepaald deel van het park te gaan op je board, dan spring je van je deck en ga je gewoon te voet.
Graphics
Wie de stijl van Tony Hawk’s Pro Skater 4 gewoon is zal toch wel een kleine verandering zien. De kleuren zijn iets realistischer geworden. Een huis zal bijvoorbeeld geen oranje kleurtje hebben, maar een mooie bruine baksteen. Verder valt er niks aan te merken op de graphics. Misschien kunnen ze toch wat veranderen aan het realisme van je board en je character. Activision heeft altijd al gezorgd voor mooie graphics op de GBA.
Geluid
Dit keer had ik wat meer verwacht van het geluid. Na een eindje gaan de deuntjes je wat vervelen en ben je heel blij dat je het geluid kan uitzetten. Je kan zelf het muziekje niet kiezen want het zijn geen volledige liedjes. Naast de liedjes vervelen ook de andere geluidjes als je valt. Hopelijk gaan de makers van THUG hier wat aan veranderen.
Gameplay
Ik had het wel gedacht toen ik mijn GBA aanschakelde, de controls gaan weer helemaal anders liggen. Ik schrok dus niet toen ik zag dat bijvoorbeeld A dient om te grinden en B dient om te springen. Maar zonder dat ik het wist, was ik het vlug gewoon. Als je helemaal stilstaat en je drukt op B kan je van je board gaan. Deze controls zouden dit keer moeten blijven.
Conclusie:
De Tony Hawk games zijn toch al iets té uitgemolken. Toch is het spel heel leuk door de verhaallijn en de multiplayer mode. Aan de graphics en de gameplay moet je zeker niet twijfelen. Het spel speelt erg lekker en vervelen doet het absoluut niet. Vraag je aan mij welke Tony Hawk game de jouwe moet worden, dan antwoord ik Underground. Er bevalt veel meer te beleven en de missies zijn wat moeilijker gemaakt. Voor 44,95 euro is deze zeker een aanradertje. En nu? Wachten op Tony Hawk’s Underground 2 zeker?
Oordeel Tony Hawk`s Underground (GBA)
- Graphics 86
- Gameplay 84
- Originality
- Sound 76
- Replay 85
- Eindcijfer 87